Saturday, 9 June 2012

Rayyan: 1 Month

Jaundis and check-up 1 month

Close-up my proud baby

Sleeping beauty. Eh! sleeping Rayyan..

Semakin sasa hero mama

Moment: Akikah


Aqiqah sebagai ibadah yang telah disyariatkan oleh Allah s.w.t. sebagaimana penjelasan Rasulullah s.a.w. dengan sabdanya yang bermaksud: 

“Setiap anak yang lahir itu terpelihara dengan aqiqahnya yang disembelih untuknya pada hari ketujuh (daripada hari kelahirannya), dicukur dan diberi nama.” (Riwayat Abu Dawud, al-Turmuzi dan Ibnu Majah)



Majlis aqiqah Rayyan telah selamat dilaksanakan pada hari ke 40 (kalau tak salah) sebab masa tu aku dah dekat nak habis pantang. Mulanya memang berniat nak buat pada hari ke7, tapi masa tu tengah sebuk dengan raya aidilfitri. So, stok kambing pun limited. Neways, Gambar kat atas ni sebenarnya cuma majlis kesyukuran kecil-kecilan yang mak aku dah rancang nak buat kat Selama memandangkan majlis aqiqah Rayyan di buat kat Kulim. Masa ni mak panggil kawan-kawan mengaji buat doa selamat aku dan Rayyan..



Gambar aqiqah Rayyan tak sempat langsung nak snap. Masing-masing sibuk. Tapi syukur alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar. Kambing 2 ekor dah selamat di aqiqahkan buat putera kesayangan kami.. Thanks to mother and father in law yang bertungkus lumus melaksanakan majlis kami. Rayyan kayo! dapat kutip duit raya baaanyak masa tu. hehe!

Moment: Cukur Rambut

Mencukur rambut bayi adalah disunatkan dalam Islam. Syukur alhamdulillah, tanpa ada majlis besar-besaran.. rambut Rayyan Aiman telah selamat dicukur oleh husband sendiri pada 2 Sept 2011 petang Jumaat.  Husband hanya perlukan 2 bilah pencukur untuk mencukur licin rambut Rayyan.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang..

In progress. Botak pun takpe. Aiman tak kisah

 Kesayangan

Rayyan New Born

Name: Muhammad Rayyan Aiman Bin Muhammad Hafizi 
D.O.B: 23 August 2011 at Hospital Selayang 
Weight: 3.4kg


Day

Night